zaterdag 21 november 2015

Automatten van velours tapijt

Voor ons velours automatten maken we gebruik van polyamide, getuft tapijt. Polyamide ofwel nylon wordt gemaakt van benzeen, afkomstig uit de olie- en gasindustrie. Het principe van het tuften lijkt op dat van een naaimachine. Een ingestelde lengte aan poolgaren wordt met een naald door een ondergrond (weefsel of vlies) geprikt. 
Deze ondergrond of rug wordt primary backing genoemd. In tegenstelling tot het naaiprincipe wordt de pool niet met een extra garen vastgezet maar door een grijper tijdelijk vastgehouden. De naald gaat daarna terug en de pool wordt losgelaten. De ondergrond schuift op en er wordt een nieuwe lus gevormd. Op de deze manier ontstaat vloerbedekking met een lussenpool. Deze lus kan tijdens het tuften doorgesneden worden. Er ontstaat dan een vloerbedekking met gesneden pool ook wel velourstapijt genoemd.
Om het tapijt te kunnen gebruiken voor automatten moet er een zogenoemde granulaat backing (rug) onder het tapijt aangebracht worden. Daarvoor wordt eerst een anti-slip materiaal op de onderkant van het tapijt gespoten:
En vervolgens komt er een soort rubberachtige substantie over.
Daarna gaat het tapijt een soort van oven in waar de rug opdroogt en het tapijt klaar is voor het maken van de automatten.
Tapijt kan ik elke gewenste kleur en motief worden getuft. De dichtheid van het tapijt en de dikte kan allemaal worden ingesteld. Wij bieden 2 soorten velours tapijt aan. De gewone velours kwaliteit tapijt heeft een totaal gewicht van 2.100 gr/m2 en de super velours die wij ook aanbieden weegt 2.500 gr/m2. 
Het grote voordeel van velours tapijt is dat het duurzaam is, de automatten gaan vele kilometers mee. Verder voelt het zacht aan en het vuil blijft op de matten liggen waardoor het eenvoudig te reinigen is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten